Profesjonalne nasiona warzyw - holenderskie i inne - Agroplanet - hurt i detal

Szukaj

Idź do treści

Menu główne:


Cebula ozima Labrador

Cebula > Cebula ozima

Odmiana o wysokiej zimotrwałości oraz szybkim tempie wzrostu. Cebule kuliste do romboidalnych o słomkowożółtej, łatwej do obierania łusce. Szczypior wysoki , ciemnozielony, bardzo smaczny. Miąższ biały, łagodny w smaku. Średnia masa cebul handlowych 130-150g, w optymalnych warunkach może osiągnąć nawet 500g. Cebule o średnicy powyżej 6 cm stanowią ok. 60% plonu ogólnego, 96% cebul stanowi plon handlowy. Według badań COBORU, plon handlowy cebuli z zielonym szczypiorem w latach 2004/2005 oraz 2005/2006 wyniósł ok.30 t/ha, a cebuli w pełni dojrzałej ok.50t/ha. Jedna z najlepszych odmian cebuli ozimej. Okres wegetacji wynosi 290-300 dni. Odmiana polecana na wczesny zbiór pęczkowy, który przypada około miesiąc wcześniej niż na plantacjach uprawianych z dymki, oraz na zbiór w pełni wykształconych cebul z suchą łuską, także i w tym przypadku zbiór jest wyprzedzony o 3-5 tygodni. Doskonała do obierania na biało oraz do bezpośredniego spożycia. Przydatna do krótkiego przechowywania do 3 miesięcy w odpowiednich dla cebuli warunkach. Optymalny termin siewu 2-3 dekada sierpnia, tak aby rośliny przed zimą wytworzyły 4-5 liści. Odmiana wykazuje wysoką odporność na mączniaka rzekomego.

STRONA GŁÓWNA | KONTAKT | Bób | Brokuł | Brukiew | Brukselka | Burak | Cebula | Cukinia | Cykoria | Dynia | Endywia | Fasola | Fenkuł | Jarmuż | Kalafior | Kalarepa | Kapusta | Koper | Kukurydza cukrowa | Marchew | Oberżyna-Bakłażan | Ogórek | Papryka | Pasternak | Patison | Pietruszka | Podkładki | Pomidor | Por | Rzepa | Rzodkiew | Rzodkiewka | Sałata | Seler | Szalotka | Szczaw | Szparag | Szpinak | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego