Menu główne:
Cebula > Cebula ozima
Odmiana o wysokiej zimotrwałości oraz szybkim tempie wzrostu. Cebule kuliste do romboidalnych o słomkowożółtej, łatwej do obierania łusce. Szczypior wysoki , ciemnozielony, bardzo smaczny. Miąższ biały, łagodny w smaku. Średnia masa cebul handlowych 130-150g, w optymalnych warunkach może osiągnąć nawet 500g. Cebule o średnicy powyżej 6 cm stanowią ok. 60% plonu ogólnego, 96% cebul stanowi plon handlowy. Według badań COBORU, plon handlowy cebuli z zielonym szczypiorem w latach 2004/2005 oraz 2005/2006 wyniósł ok.30 t/ha, a cebuli w pełni dojrzałej ok.50t/ha. Jedna z najlepszych odmian cebuli ozimej. Okres wegetacji wynosi 290-300 dni. Odmiana polecana na wczesny zbiór pęczkowy, który przypada około miesiąc wcześniej niż na plantacjach uprawianych z dymki, oraz na zbiór w pełni wykształconych cebul z suchą łuską, także i w tym przypadku zbiór jest wyprzedzony o 3-5 tygodni. Doskonała do obierania na biało oraz do bezpośredniego spożycia. Przydatna do krótkiego przechowywania do 3 miesięcy w odpowiednich dla cebuli warunkach. Optymalny termin siewu 2-3 dekada sierpnia, tak aby rośliny przed zimą wytworzyły 4-5 liści. Odmiana wykazuje wysoką odporność na mączniaka rzekomego.
Podmenu: