Menu główne:
Kapusta > Kapusta chińska
Ogólna charakterystyka gatunku: kapusta chińska o nazwie PAK CHOY pochodzi z Chin oraz Japonii. Pomimo to, dobrze sprawdza się w warunkach klimatu kontynentalnego, a jej uprawę można przyrównać do kapust pekińskich. Kształt Pak Choy przypomina zbite mocne rozety, a częścią jadalną są mięsiste, soczyste ogonki liściowe o zabarwieniu od jasnej do intensywnej zieleni. Jest rośliną jednoroczną o szybkim wzroście i krótkim okresie wegetacji około 40 dni. Wielkość rozety jest uzależniona od rozstawy i waha się w granicach od 0,5 do 1,5 kg o wysokości od 20 do 40 cm. Produkcję prowadzi się z rozsady. Odmiana "Green Fortune F1" tworzy bardzo wyrównane rozety o zielonym zabarwieniu, atrakcyjny towar dla supermarketów. Zbyt długie przetrzymywanie rośliny na polu, może grozić wypuszczeniem w pędy kwiatostanowe. Przeznaczenie: posiada duże walory odżywcze, stanowi bogate źródło witamin, karotenu oraz soli mineralnych. Spożywa się w formie sałatek, po ugotowaniu jako dodatek do dań mięsnych oraz warzywnych. Ogonki Pak Choy można spożywać podobnie jak szparagi, lub same blaszki liściowe jak szpinak.