Menu główne:
Cebula > Cebula ozima
Odmiana średnio wczesna o bardzo szybkim wzroście wiosennym, do uprawy z siewu letniego (10-20 sierpnia). Przeznaczona do bezpośredniego spożycia jako cebula pęczkowana lub obcinana. Cebule kuliste, wyrównane z szybko tworzącą się łuską barwy jasnobrązowej. Szczypior ciemnozielony, wzniesiony, pokryty grubą warstwą wosku, szybko rosnący po przezimowaniu. Wykazuje wysoką odporność na wymarzanie. Przy prawidłowych zabiegach agrotechnicznych, odpowiednim terminie siewu i sprzyjających warunkach wzrostu wydaje wysoki plon dobrej jakości. Przez ostatnich kilka lat sprawdzona w polskich warunkach. Polecany wysiew około 3,3-4,3 jednostek nasion na hektar i profilaktyczna ochrona przeciw mączniakowi, szczególnie w okresie jesiennym przed zimowaniem. Dobre rezultaty daje okrycie uprawy włókniną.
Podmenu: