Profesjonalne nasiona warzyw - holenderskie i inne - Agroplanet - hurt i detal

Szukaj

Idź do treści

Menu główne:


Szczaw Lyonski

Szczaw

Szczaw Lyoński. Roślina wieloletnia. Częścią użytkową są jadalne liście zawierające witaminy oraz sole mineralne. Często spotykana w ogródkach działkowych i przydomowych. Częścią użytkową są jadalne liście zawierające witaminy (C, A, B1), żelazo oraz sole mineralne. Wskazane spożywanie na wiosnę. Jednak w większych ilościach może odwapniać organizm. Rośnie dobrze na każdej glebie zasobnej w próchnicę i w składniki pokarmowe, dostatecznie wilgotnej. Wysokie dawki potasu przy jednocześnie średnich lub dużych dawkach azotu mają wpływ na zmniejszenie kwasu szczawiowego w liściach. Szczaw rośnie równie dobrze w przestrzeni otwartej, jak i w stanowisku zacienionym. Można siać wczesną wiosną lub w sierpniu. Termin sierpniowy jest korzystniejszy, bo otrzymuje się wtedy już wiosną następnego roku dobry plon. Odporny na mrozy może pozostawać na jednym miejscu 3-4 lata.

STRONA GŁÓWNA | KONTAKT | Bób | Brokuł | Brukiew | Brukselka | Burak | Cebula | Cukinia | Cykoria | Dynia | Endywia | Fasola | Fenkuł | Jarmuż | Kalafior | Kalarepa | Kapusta | Koper | Kukurydza cukrowa | Marchew | Oberżyna-Bakłażan | Ogórek | Papryka | Pasternak | Patison | Pietruszka | Podkładki | Pomidor | Por | Rzepa | Rzodkiew | Rzodkiewka | Sałata | Seler | Szalotka | Szczaw | Szparag | Szpinak | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego