Menu główne:
Marchew
Bardzo plenna odmiana z grupy Flakkee, o wyraźnie lepszym wybarwieniu korzenia niż inne odmiany, osiągająca dojrzałość zbiorczą po około 145 dniach od wysiewu. Wykazuje dużą odporność na tworzenie pośpiechów i posiada bardzo silną, zdrową nać umożliwiającą łatwy zbiór mechaniczny. Korzenie są gładkie, stożkowe o długości 22-26 cm i średnicy od 3 do 4,5 cm w zależności od gęstości wysiewu oraz rodzaju stanowiska. U CARBETY występuje brak tendencji do zazielenienia główki zarówno zewnątrz jak i wewnątrz korzenia. Z pośród wszystkich odmian występujących w oficjalnych próbach CARBETA F1 wykazała się najwyższą zawartością beta-karotenu, który przekłada się na jej intensywne wybarwienie wnętrza korzeni. Znakomita tekstura oraz jednolita czerwona barwa miąższu korzeni sprawiają, że CARBETA F1 jest odmianą zapewniającą najwyższej jakości surowiec dla przetwórstwa. Dzięki wysokiej zawartości suchej masy odmiana ta idealnie nadaje się do produkcji mrożonek oraz suszu, zapewniając uzyskanie wysokiej wydajności z surowca. CARBETA F1 wykazała się znacznie niższym poziomem azotanów niż porównywalne przemysłowe odmiany uprawiane w tych samych warunkach.
Podmenu: