Menu główne:
Pomidor > Pomidor szklarniowy
Odporność: HR ToMV Va Vd
Owoc: 200-240 g, mięsisty, dobrze wypełniony. Właściwie nie zdarzają się puste przestrzenie w komorach nasiennych. Delikatne, bardzo smaczne owoce, mają kształt ściągniętej u góry (szypułka) sakiewki. Owoce mają kolor czerwono-różowy, jeśli wybarwiają się na krzaku. Jeżeli owoce zebrane zostaną nie w pełni wybarwione i będą dojrzewały w ciemnym miejscu, to wybarwią się na kolor różowo-czerwony.
Siła wzrostu: rośliny o przewadze cech generatywnych, o otwartym luźnym pokroju. Wymagają regularnego nawożenia przez cały okres uprawy i większego nawożenia azotowego na początku, tak aby krzaki mogły się dobrze rozbudować. Specyfiką tej odmiany jest to, że rośliny tworzą rozbudowane grona. Większość kwiatów w gronie zawiązuje owoce. Jeśli na gronie owoce są bardzo duże, to ostatnie owoce z danego grona dorastają dopiero po zebraniu pierwszych owoców.
Typ uprawy: odmiana przeznaczona do uprawy na podłożach organicznych i w wełnie mineralnej, pod osłonami, do nasadzeń późnowiosennych, letnich i jesiennych. Bardzo dobre efekty przynosi uprawa odmiany Aurea na słomie.
Prowadzenie roślin: Polecanym zabiegiem przy tego typu odmianach jest szczepienie na podkładce Maxifort F1.
Uwagi: W zakładce aktualności/ulotki znajdziesz ulotkę o tej odmianie.
Podmenu: