Profesjonalne nasiona warzyw - holenderskie i inne - Agroplanet - hurt i detal

Szukaj

Idź do treści

Menu główne:


Fasola Paulista

Fasola > Fasola zielona

Jedna z podstawowych odmian uprawianych w Polsce, ceniona za niezawodne, stabilne plonowanie w różnych warunkach uprawowych. Tolerancyjna na stres powodowany przez upały i suszę. Posiada wysoką odporność nie tylko na wirusa zwykłej mozaiki fasoli czy antraknozę ale również na obwódkową bakteriozę fasoli. Wzniosły pokrój sztywnych roślin i bardzo wysokie osadzenie skoncentrowanych strąków umożliwiają efektywny zbiór mechaniczny. W odróżnieniu od wielu innych odmian oferowanych na rynku w tym segmencie, strąki Paulisty nie przerastają i pozostają przez długi okres mięsiste, wydłużając okres ich zbioru. Strąki proste, o gładkiej powierzchni i ciemnozielonej barwie, wolne od wyściółki pergaminowej i włókna to cechy PAULISTY wysoko oceniane przez przemysł przetwórczy. Również w badaniach rejestrowych COBORU okazała się odmianą bardzo plenną, o dużym udziale plonu handlowego i równocześnie o znikomym udziale strąków niekształtnych, niewykształconych i przejrzałych. PAULISTA uprawiana jest na plantacjach wielkotowarowych na potrzeby przemysłu, a zwłaszcza w rejonach zagrożonych występowaniem chorób bakteryjnych.

STRONA GŁÓWNA | KONTAKT | Bób | Brokuł | Brukiew | Brukselka | Burak | Cebula | Cukinia | Cykoria | Dynia | Endywia | Fasola | Fenkuł | Jarmuż | Kalafior | Kalarepa | Kapusta | Koper | Kukurydza cukrowa | Marchew | Oberżyna-Bakłażan | Ogórek | Papryka | Pasternak | Patison | Pietruszka | Podkładki | Pomidor | Por | Rzepa | Rzodkiew | Rzodkiewka | Sałata | Seler | Szalotka | Szczaw | Szparag | Szpinak | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego