Menu główne:
Kapusta > Kapusta czerwona
Uniwersalna odmiana kapusty czerwonej, rewelacyjna zarówno do przetwórstwa, długiego przechowywania jak i na rynek świeżych warzyw (supermarkety). Dla potrzeb przetwórstwa należy ją sadzić w zagęszczeniu 25-30 tyś. roślin/ha, a w przypadku przeznaczenia do przechowywania w zagęszczeniu 40 tyś. roślin/ha. Wynika to głównie z bardzo dużego wigoru roślin i wyjątkowo silnego systemu korzeniowego. Przy zagęszczeniu 25-30 tyś. roślin/ha główka osiąga masę 4-5 kg. już po 120 dniach wegetacji, dlatego do celów przechowalniczych zaleca się zagęszczenie nasadzenia do 40 tyś. roślin/ha. (zbiór po 130-140 dniach wegetacji, masa główki 2,5-3,5 kg.) lub opóźnienie sadzenia do 15 czerwca przy zagęszczeniu 25-30 tyś. roślin/ha. odmiana bardzo odporna na choroby liści. Silny system korzeniowy powoduje, że rośliny nie wylegają. Główka kulista do lekko wydłużonej o masie 2,0-6,0 kg. w zależności od zagęszczenia i terminu zbioru, z cienkimi liśćmi wewnętrznymi o delikatnym unerwieniu, obustronnie wybarwionymi na ciemnoczerwono natomiast liście zewnętrzne mają intensywny srebrny nalot. odmiana bardzo plenna i dzięki bardzo dobrej zdrowotności podczas przechowywania nie wymagająca dużo pracy przy przygotowaniu do sprzedaży. Przechowywanie do końca maja.
Podmenu: