Menu główne:
Marchew
Odmiana selekcjonowana, późna, bardzo plenna. Okres wegetacji 130-160 dni. Korzenie duże, dł. 17-22 cm, gładkie, lekko stożkowate, dobrze wybarwione, półostro zakończone, nie mają skłonności do gromadzenia azotanów. Nadają się do bezpośredniego spożycia, długiego przechowywania oraz do przetwórstwa, szczególnie na soki i mrożoną kostkę. Zawierają ok. 12.4% suchej masy, 6.8% cukrów, 6.9% karotenu. Lekko wypukła głowa, silna nać i mała skłonność korzeni do pękania sprawiają, że odmiana nadaje się do zbioru mechanicznego. W celu uzyskania dłuższych i bardziej kształtnych korzeni zaleca się uprawę na redlinach. Odmiana wymaga dobrze uprawionej, zasobnej, lekko zwięzłej lub niezbyt ciężkiej gleby. Zalecana norma siewu 2-2,5 kg/ha, tj. 1,2-1,5 mln nasion/ ha. Przy siewie precyzyjnym wystarczy ok. 1 mln nasion/ ha. Siew: od połowy kwietnia do końca maja. Plon 60-80 t/ha.
Podmenu: