Menu główne:
Kapusta > Kapusta pekińska
Wczesny mieszaniec do produkcji pod osłonami oraz w gruncie, wybitnie odporny na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Charakterystyka: tworzy cylindryczno-baryłkowate główki o masie około 1,5 kg zbite, zwięzłe, o jasno-zielonej barwie, doskonałym smaku i dużej zdrowotności. Należy wysiewać na rozsadnik w styczniu pod produkcję szklarniową oraz w połowie lutego pod tunele zimne. Okres wegetacji: 60 dni od przesadzenia, rozstawa 50 x 40 cm. Odporna na mokrą zgniliznę bakteryjną oraz mączniaka rzekomego. Przeznaczenie: na rynek świeży, do sałatek.Należy pamiętać, że wszystkie wczesne odmiany kapust pekińskich są najbardziej wrażliwe i podatne na działanie temperatury w pierwszej fazie rozwoju, do 4-5 tygodni od siewu. Dlatego poziom temperatury od siewu do kiełkowania, nie może być niższy od 20-24 st.C. W dalszej produkcji rozsady temperatura nie może spaść poniżej 18 st.C. Zalecana jest również produkcja rozsady bezpośrednio w doniczkach lub paletach rozsadowych, gdyż roślina jest wrażliwa na uszkodzenie systemu korzeniowego.